Bombardament economic pentru românii datori la bănci: ce trebuie să știi, chiar acum, dacă ai de plătit rate

de: Mădălina Bahrim
28 03. 2022

Perioada pe care o traversăm este una cât se poate de dificilă și presărată cu provocări economice pentru românii care au rate la bănci.

Din nefericire, dobânzile continuă să crească și, prin urmare, românii care au contractat credite cu dobânzi variabile vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a plăti băncilor finanțatoare.

Săptămâna începe în termeni duri pentru românii datori la bănci

Românii cu datorii la bănci primesc o veste rea, încă din prima zi a săptămânii. Indicatorii în funcție de care se calculează dobânzile creditelor consemnează noi scumpiri, menținându-se ritmul de creștere din ultima perioadă.

Astfel, conform anunțului oficial al Băncii Naționale a României, luni, ROBOR la trei luni – indice încă relevant pentru multe dintre creditele în lei cu dobândă variabilă acordate înainte de 2019 – a crescut la 4,57%, faţă de 4,56%. Se atinge astfel cea mai mare valoare din 9 iulie 2013 şi până acum.

În aceeași ordine de idei, ROBOR la şase luni a crescut la 4,67%, faţă de 4,66%. Și în acest caz, e înregistrată o valoare record, din 5 august 2013 şi până acum.

Amintim că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Pentru creditele accesate după luna mai a anului 2019, indicele de referință luat în calcul este IRCC.

Conform analiștilor economici, dacă BNR va modifica din nou dobânda-cheie, iar piața va fi marcată de același val de scumpiri și instabilitate pe piețele financiare, sunt așteptate noi scumpiri atât la ROBOR, cât și la IRCC.

Din nefericire, previziunile nu sunt deloc optimiste. Banca Naționala crede că vom atinge un vârf de 12,5% al inflației, la finele anului, ceea ce se traduce prin scumpiri și, implicit, în lipsa unor majorarări de venituri, la scăderea puterii de cumpărare.

Acestea fiind spuse, nu doar că vei plăti o rată mai scumpă, dacă ai contract cu dobândă variabilă, ci banii, în general, nu vor mai avea aceeași valoare, deci îți vei permite să faci mai puține achiziții, deși vei încasa aceleași venituri.